Macrofotografia al camp

Quan practiquem macrofotografia al camp ens movem en relacions d'ampliació relativament petites, inferiors a 1. En aquestes condicions la millor opció és un objectiu macro que  podrem utilitzar sense tubs d'extensió, pel que podrem treballar des  de l'infinit fins a una relació d'ampliació 1. En aquestes condicions podrem fotografiar una abella. Recomanem una focal més aviat llarga, superior 100 mm per tal de poder fer les fotos a uns 30 cm del subjecte.

Si no es disposa d'un objectiu macro, l'objectiu normal de 50 mm és un excel·lent objectiu a un preu molt econòmic (tenint en compte la relació qualitat preu). Amb uns tubs d'extensió podrem treballar fins a una relació d'ampliació lleugerament superior a 1 que ens permet fer una foto d'una mosca. Recomanem que els tubs d'extensió tinguin contactes per a mantenir els automatismes de la càmera.

Ens caldrà enfocar la distància manualment, acostar-nos o allunyar-nos del subjecte. L'autofocus de la càmera fa més nosa que servei en aquestes condicions però poder enfocar amb el diafragma obert i disparar sense preocupar-nos de tancar-lo ens ajudarà molt.

Amb aquestes condicions podem fer fotos amb la llum natural i molt sovint amb l'ajuda d'un flash o més. Cal que el flash sigui del TTL per tal que sigui capaç de regular-se per la informació de la llum que rep el sensor o bé que pugui disparar-se a diferents potències per tal de adequar la potència a la distància del flash al subjecte i al diafragma utilitzat. Amb les càmeres digitals això pot fer-se per assaig i error.

La posició normal del flash sobre la càmera normalment no ens serveix, cal posar-lo més separat de la càmera i això implica la utilització d'un cable de sincronització entre la càmera i el flash o disparar-lo remotament amb cel·lules fotoelèctriques o amb controls remots.

Si disposem de un flash TTL el cable és la millor opció ja que manté tot el control i és econòmic, un control remot TTL és molt car per utilitzar-lo a un parell de pams de la càmera i no en justifica la inversió. Un control remot no TTL té un preu econòmic, com el de un cable TTL, i és una bona opció per a un flash no TTL.


Imprimeix   Correu electrònic